Ääniä Nikkilästä

Sopraano Pia Freund seisoo Joan Antonia Muron kuvataideteoksen edessä

Pia Freund, kuva: Antti Hannunniemi, maalaus: Juan Antonio Muro

Nikkilän inspiroivassa sairaalamiljöössä yhdistyvät klassinen musiikki, rock, runous ja proosa, kun lavalle astuvat Jukka Orma, Pia Freund, Satu Silvo ja jousikvartetti. Ohjelmassa mm. säveltäjä Paavo Korpijaakon uusi laulusarja Henry Parlandin teksteihin ja Jukka Orman sähkökitara ensimmäistä kertaa yhdessä jousikvartetin kanssa!
Laulusarjassaan Korpijaakko rakentaa runojen avulla draaman kaarta ja tarinan kerronnan ajatus on vahvasti teoksen taustalla. Runoissa tuodaan esille 1900-luvun alun yhteiskuntaa, jossa mm. runossa esiintyvä henkilö pidätetään irtolaisuuden vuoksi. Toisaalta taas runot ovat hyvin allegorisia, mielenmaiseman tutkailua ja niissä on syksyistä maiseman kuvausta, mikä sopii oivasti festivaalin ajankohtaan lokakuun alussa.

Sävellystyössään Korpijaakko haluaa pitää runojen tekstit keskiössä. Laulumelodia on tässä keskeisessä roolissa. Kuten säveltäjän aiemmissakin töissä, laulumelodioissa käytetään säästeliäästi melismoja, eli että yhdelle tavulle lauletaan useampia säveliä. ”Voimakkaasti koristellun vokaalilinjan vaarana on, että menetetään tekstin ymmärrettävyys, mikä on mielestäni lied-musiikissa hyvin keskeinen asia”, toteaa Korpijaakko.
Säveltäjä Paavo Korpijaakon haastattelu 20.8.2018
Orma kuvailee sähkökitaralla soittamista jousikvartetin kanssa hyvin herkäksi toiminnaksi verrattuna perinteiseen rytmimusiikki-kokoonpanoon, jossa on komppi. Sähkökitara on esitettävissä kappaleissa solistisessa roolissa ja soittaminen on hyvin hienovaraista ja herkkää. Teoksissaan hän pyrkii siihen, että kaunis, puhdas ja lähes sakraalinen äänimaailma liikkuu riitasointuisuuden puolelle. ”Yleinen äänimaailma tulee olemaan hyvin herkkää ja on hauska nähdä, miten puhdas harmonia liukuu riitaisaan harmoniaan”, kuvailee Orma. Nikkilässä esitettävien teosten lähtökohtana on ollut tämän sointimaailman tutkiminen.

Kitaristi Jukka Orman haastattelu 22.8.2018
 • Aika

  La 6.10.
  klo 14.00–16.00

 • Paikka

  Artborg 35,
  Pilvilinnantie 2
  04130 Sipoo

 • Esiintyjät

  Jukka Orma, sähkökitara
  Pia Freund, sopraano
  Satu Silvo
  Sibbo Toner -kvartetti

 • Lipunmyynti

  Netticket.fi OSTA LIPPU
  Liput myös ostettavissa puolta tuntia ennen ovelta.

 • Lipun hinta

  Ennakko NetTicket: 22,50 €/12,50 €, perhelippu 27,50 € (2+2)
  Ovelta: 25 €/15 €, perhelippu 30 € (2+2)