Anja Snellman

författare och poet

Anja Snellman (fram till år 1997 Kauranen) är ett av de främsta namnen inom finsk litteratur. Hon hör till de mest lästa författarna i sin generation. Snellman debuterade i början av 1980-talet med romanen “Sonja O var här”, ett exceptionellt kraftigt tillägg till den finska litteraturen. Romanen är fortfarande den mest sålda debuten i Finland genom tiderna, med ständigt nya generationer som blir helt uppslukade av den.

Snellmans verk präglas av både humor och ett skickligt, frimodigt sätt att skriva. Hon kombinerar ohämmad historia med ren utopi, det östra med det västra, det fiktiva med det dokumentariska och det personliga med det universella. Hennes romaner har väckt livlig diskussion om etik och värderingar på både den personliga och den samhälleliga nivån, om tabun i vår tid, om kön och om generationer.

Förutom författare och ordkonstnär är Snellman även en journalist. Åren 2010–2011 hade hon ett eget diskussionsprogram, ”Anja Snellman – Saanko esitellä”, i vilket hon som programvärd intervjuade olika kända personer. Snellman är också en efterfrågad kolumnist som har skrivit för bland annat tidningarna Kaksplus och Suomen Kuvalehti.

Snellman tilldelades Pro Finlandia-medaljen 2007. Hon har även beviljats Helsingforsmedaljen för sin skildring av Helsingfors. Därtill har hon belönats med J.H. Erkko-priset för årets bästa debutroman samt med Tack för boken-medaljen.
Anjas hemsida