AVANTI!

Avanti-muusikko pitää fagottia olkapäillään.

Avanti! on muusikkokollektiivi, jonka jäsenistä moni on ollut aktiivisesti toiminnassa mukana yhdistyksen perustamisesta alkaen. Vuosittain Avantissa esiintyy lähes 200 muusikkoa ja heistä lähes sata vähintään kahdessa konsertissa/kausi. Avantin muusikot edustavat maamme ammattimuusikoiden parhaimmistoa.
Kamariorkesteri Avantin äänenjohtajat huolehtivat kussakin konsertissa tarvittavan soittajiston kokoamisesta ja vastaavat siten osaltaan Avantin korkean tason ylläpitämisestä.

 

Historia


Esa-Pekka Salosen, Olli Pohjolan ja Jukka-Pekka Sarasteen aloitteesta vuonna 1983 syntynyt Avanti! perustettiin ravistelemaan totuttuja käytäntöjä. Syyt olivat syvästi musiikillisia:

 

 

”Kamariorkesteri Avantin perustamiseen vaikutti pääasiassa kaksi seikkaa: toisaalta tarve mahdollisimman korkealaatuiseen yhteismusisointiin innostuneiden ja taitavien muusikoiden kesken, toisaalta tietoisuus siitä, että Suomessa tarvitaan kokoonpanoltaan joustavaa ennakkoluulotonta yhtyettä esittämään sitä ohjelmistoa, joka muutoin jää soittamatta. On olemassa runsaasti suurenmoista musiikkia, jonka esityskokoonpano ei vastaa standardisoituja yhtyetyyppejä. Siksi Avanti! muuttaa muotoaan konsertista toiseen. Lähtökohta on teos, itse musiikki, ei instituutio. Avanti! ei ole erikoistunut mihinkään tyyliin tai aikakauteen, vaan pyrkii ohjelmistollaan kattamaan musiikkia mahdollisimman laajalta aikaväliltä tuntien vastuuta myös oman aikamme musiikin tunnetuksi tekemisestä.”

 

Avanti! on vastannut hyvin asettamaansa haasteeseen. Avanti! on kasvattanut muusikoita, säveltäjiä ja konsertinjärjestäjiä vastaamaan muuttuvan ajan tarpeisiin, myös monet keskeiset uudet pyrkimykset ja virtaukset ovat kanavoituneet Suomeen Avantin kautta. Orkesterin merkitystä suomalaiselle nykymusiikille ei voi vähätellä: 1900-luvun lopun vuosirenkaisiin jää joukoittain Avantin näköistä, innostunutta, virtuoosista ja ennakkoluulotonta musiikkia.

 

Avantista on epäilemättä kehittynyt instituutio, mutta edelleen se toimii alkuperäistä ideologiaansa noudattaen. Taiteellisen johtajansa, klarinettitaiteilija Kari Kriikun johdolla orkesteri tuottaa rutiinista poikkeavia ohjelmakokonaisuuksia konserttisarjassaan pääkaupungissa. Omien konserttiensa lisäksi Avanti! esiintyy myös muiden järjestämissä tilaisuuksissa, mm. festivaaleilla ja erilaisissa yksityisissä tapahtumissa.

 

Avanti! on ahkerimpia suomalaisen musiikin lähettiläitä ulkomailla. Vuosittaisilla vierailuillaan maamme rajojen ulkopuolelle Avantilla on pääsääntöisesti viemisinään täysin kotimaista ohjelmaa monipuolisina kokonaisuuksina, taidemusiikista tangoon.

Avanti! tarjoaa musiikkia avarakatseisille ja vie kuulijansa rohkeisiin valintoihin: aiemmin tuttu vaikuttaa tuoreelta ja uudelta, uusi pian tutulta. Avanti! liikkuu vapaasti eri aikakausissa ja tyylilajeissa, erilaisina kokoonpanoina ja tinkimättömästi laatua vaalien.

 

Tiedot sivulta: https://avantimusic.fi/

Avanti! sunnuntai 9.10.2022 klo 18:00