Anja Snellman

kirjailija ja runoilija

Anja Snellman (v. 1997 saakka Kauranen) on suomalaisen kirjallisuuden kärkinimiä ja sukupolvensa luetuimpia kirjailijoita. Snellman ponkaisi esikoisromaanillaan Sonja O. kävi täällä poikkeuksellisella voimalla Suomen kirjallisuuteen 1980-luvun alussa. Se on edelleen Suomen kaikkien aikojen myydyin esikoisromaani, jota yhä uudet sukupolvet ahmivat.

Snellmanin kirjallisen työn tavaramerkkejä ovat kielen ja huumorin ohella estoton tapa yhdistellä historiaa ja utopiaa, itäistä ja läntistä, fiktiivistä ja dokumentaarista, henkilökohtaista ja universaalia materiaalia. Hänen romaanit ovat herättäneet kiihkeää keskustelua yksilön ja yhteiskunnan arvoista ja etiikasta, aikamme tabuista, sukupuolista ja sukupolvista.

Tarinankertoja ja sanataiteilija on myös journalisti. Snellman on juontanut mm. omaa nimeään kantavaa keskusteluohjelmaa Anja Snellman – Saanko esitellä vuosina 2010–2011. Snellman on myös kysytty kolumnisti, joka on kirjoittanut erilaisiin lehtiin esim. Kaks Plussaan ja Suomen Kuvalehteen.

Snellmanille myönnettiin vuonna 2007 Pro Finlandia -mitali. Hän on saanut myös Helsinki-mitalin ansioistaan Helsingin kuvaajana. Lisäksi hän on saanut J. H. Erkon palkinnon parhaasta esikoisromaanista sekä Kiitos kirjasta -mitalin.

Anjan kotisivut