Sipoon Äänet

BERTA ROJAS

Gitarr

Berta Rojas är bland de främsta klassiska gitarrister i världen. Hon har hyllats som “en extraordinär gitarrist” av Washington Post och av Classical Guitar Magazine som “en ambassadör för klassisk gitarr.”


Berta har nominerats tre gånger för Latin Grammy Awards i kategorierna Bästa instrumentalbum, Bästa klassiska album och Bästa tangoalbum.


Efter inledande studier i sitt hemland Paraguay med Felipe Sosa och Violeta de Mestral studerade Berta i Uruguay under Abel Carlevaro, Eduardo Fernández och Mario Payseé. Vid USA: s Peabody Institute studerade hon under Manuel Barrueco, Ray Chester och Julian Gray. Hon jobbar för tillfället i det prestigefyllda Berklee College of Music som biträdande professor och delar sin kunskap och kärlek till musik med en utvald grupp unga gitarrister från hela världen.


Berta tar sin publik med på en färgstark ljudresa och inkluderar ofta nya verk av kompositörer från olika genrer. Dessa ljudresor märks i inspelningar som Cielo Abierto (2006) och Terruño (2009), samt duon med Carlos Barbosa-Lima om Alma y Corazón (2007) och den berömda Intimate Barrios (2008) med verk av den stora kompositören och gitarristen från Paraguay. På sin senaste inspelning, Felicidade (2017), hyllar hon brasiliansk musik med gästartister som Gilberto Gil, Toquinho och Ivan Lins.


Bertas erkända värme och musikalitet har gjort att hon beundras av publiken på de stora arenorna runtom i världen som till exempel i Carnegie Hall, Lincoln Center i New York, Londons South Bank Center och Kennedy Center i Washington D.C.


Förutom att ständigt berika sin egen karriär genom internationella turnéer och mästarkurser är Berta Rojas starkt engagerad i att främja och sprida den klassiska gitarren. Ett särskilt fokus ligger på att främja musiken i hennes hemland Paraguay, samt latinamerikansk musik i även större utsträckning och hennes kontinuerliga stöd för unga, karriärdrivna gitarrister.


Berta Rojas har nu anlänt till Nickby i Sibbo och uppträder samtidigt i Finland för första gången och därmed firar vi också vårt femte festivalår!

BERTA ROJAS Fredag 8.10. klo 19:00

KONSERT I SALONGEN - BERTA ROJAS Lördag 9.10. klo 13:30