SIBBO TONER
GITARR FESTIVAL 2024

INFO

I år fokuserar Sibbo Toner på sången och hur den avspeglas genom gitarren. Människorösten har alltid inspirerat de olika instrumenten, och nu får vi uppleva hur den kommer till uttryck i gitarrmusiken. 

  

Den finlandsbaserade experimentella gitarristen Mark Reid Bulatovič kommer att leda publiken på gitarrmusikens mindre upptrampade och mer överraskande stigar. I programmet ingår bl.a. Larry Polanskys vrickade sånger samt en Finlands premiär av Fredrik Rastens verk ”Six Moving Guitars”, som innehåller både förhandsbestämda koreografier samt specialstämda gitarrer som skapar oväntade ljudlandskap. 

  

Då vi återhämtat oss från Reid Bulatovičs specialiteter kan vi till nästa förundras över Solkungens nycker under en familjekonsert. Föreställningen bygger på roliga, knäppa, intressanta men sanna historier om den franska kungen Ludvig XIV, kallad Solkungen (le Roi Soleil), till takten av 1600-tals barockmusik komponerad för hovet i Versailles. 

  

Årets internationella gästartist är tjeckiska Petra Polačkova, som snabbt håller på att bli en av världens mest ansedda klassiska gitarrister. Petra har med sig en 9-strängad gitarr och ett fantastiskt utbud av sånginspirerad musik från renässansen och romantiken. Petra Polačkova kommer även att hålla en mästarkurs för unga gitarrister från Sibbo- och Borgånejdens musikinstitut. 

  

Eftersom årets tema bygger på sång är det ett stort nöje att få se Finlands internationellt mest eftertraktade tenor, den fantastiska Tuomas Katajala, på festivalens avslutningskonsert. Tuomas och jag kommer att uppträda tillsammans för första gången, och vi kommer omedelbart att modigt kliva in i den kyliga världen som Franz Schuberts Winterreise skapar. Det är ytterst sällsynt att höra denna kända lied framförd med gitarrackompanjemang, vilket framhäver den intima och meditativa sidan av verket på ett exceptionellt rörande och meditativa sätt. 

  

Förutom dessa underbara konserter firar vi även Musikinstitutets 60-årsjubileum med en konsert för gitarrlärare och elever, arrangerar en ukulelekurs, en hemmakonsert, konsertpresentationer och artistmöten. Så vi kan än en gång konstatera det självklara: Sibbo är väl värt ett besök! 

  

Varmt välkomna! 

  

Petri Kumela 

Konstnärlig ledare, 

Sipoon Äänet – Sibbo Toner – The Sound of Sipoo 

Petri Kumela
Konstnärlig ledare

Biljettförsäljning
NetTicket.fi

KONTAKT

Petri Kumela

Konstnärlig ledare
petrikumela(at)gmail.com

Pekka Suominen

Producent
pekka(at)pekkasuominen.com
+358 40 352 7478

Katja Sågbom

Kulturplanerare
katja.sagbom(at)sipoo.fi