Sähkökitarakvartetti / Elgitarrkvartetten

Sähkökitarakvartetin jäsenet makaavat rannalla

Sähkökitarakvartetti (sve. Elgitarrkvartetten) är ett band som bildades 2017. Medlemmarna Juhani Grönroos, Lauri Hyvärinen, Jukka Kääriäinen och Sigurdur Rögnvaldsson, har fördjupat sig i elgitarrens mångsidighet och har arbetat inom jazz, rock, klassisk musik, fri improvisation, experimentell musik och ljudkonst.

 

Målet med elgitarrkvartetten är att slå samman olika komponenter och att hitta nya kombinationer och uttrycksformer. Genom att beställa och framföra verk utan fördomar och oavsett genregränser, strävar bandet efter att skaka om konstmusiklivets etablerade strukturer och estetik. Sammansättningen med fyra elgitarrerna är exceptionell, det finns bara en handfull av dem i världen och det är därför som Sähkökitarakvartetti har väckt intresse bland kompositörer och publik.

 

Bandet har turnerat i Finland, Sverige, Island och Litauen och uruppfört totalt 21 verk av bland annat Tytti Arola, Hafdís Bjarnadóttir, Sergio Castrillón, Clara De Asís, Sami Klemola och Lauri Supponen. 2021 startade bandet ett tvåårigt projekt finansierat av Kone Säätiö, som omfattar inspelningen av totalt fyra studioskivor. Den första av dessa kommer att publiceras i streamingtjänster den 22 juni 2022.

 

SÄHKÖKITARAKVARTETTI fredag 7.10. kl. 19:00